Donosno je investirati v industrijsko ergonomijo

Vlaganje v industrijsko ergonomijo se izplača

Proizvodna podjetja, ki vlagajo v ergonomsko delovno mesto, lahko pričakujejo številne koristi, predvsem v obliki bolj zdravih zaposlenih, ki so manj nagnjeni k poškodbam zaradi preobremenitve. Dobro premišljeno delovno okolje povečuje učinkovitost in donosnost industrijskih podjetij. Poleg tega bodo z ergonomsko prilagoditvijo delavnice in skladišča učinkovitejša za proizvodnjo in transport.
Dve ženski v skladišču

Ergonomija - dolgoročna naložba

Ko je delovno mesto prilagojeno ljudem, ki na njem delajo in ne obratno, se vsi počutijo veliko bolje. Zahvaljujoč dobro premišljenim rešitvam se učinkovitost seveda poveča in delo postane lažje. Investicije v industrijsko ergonomijo vodijo v učinkovitejšo proizvodnjo in manj bolniških dni, kar posledično vodi k povečanju dobička podjetja in hkrati k zmanjšanju tveganja za poškodbe zaposlenih.

Če ergonomske potrebe niso izpolnjene, lahko delo povzroči mišično-skeletne motnje, ki lahko povzročijo dolgotrajne bolečine. Poleg osebnega nelagodja je prizadeta tudi družba, ko so zaposleni prisiljeni vzeti bolniški dopust. Produktivnost pade, ko manjka kritično strokovno znanje in v kombinaciji s povečanimi stroški dela, povezanimi z zamenjavami, to takoj postane zelo drago. Zato vedno imejte v mislih ergonomski vidik, ko je čas za posodobitev notranjosti skladišč in delavnic.

»Pogovorimo se o ergonomiji in o tem, kako neposredno vpliva na poslovno uspešnost ter kaj lahko storimo za izboljšanje delovnega okolja. Za dobrobit podjetja je pomembno tudi delovno mesto, kjer so zaposleni zadovoljni in se dobro počutijo.«
Peter Gunnarsson, vodja kategorije industrije pri AJ Products

Uporaba dragocenih izkušenj

Vsak lastnik podjetja ve, da so usposobljeni zaposleni dragocena dobrina, ki jo je treba negovati. Ko delo opravljajo izkušeni sodelavci, se učinkovitost poveča, izdelki so kakovostnejši in napak je manj. Usposobljeno proizvodno osebje v proizvodnih podjetjih zmanjša stopnjo napak, kar posledično vodi do povečanja prodaje. Dobro načrtovano delovno mesto pomeni, da se zaposleni odločijo ostati, namesto da bi se preselili v drugo podjetje.

Zaposleni, ki imajo najboljše možne pogoje, seveda izboljšajo svojo uspešnost. To posledično vodi do večjega zadovoljstva pri delu in dobrega počutja, saj se večina ljudi počuti dobro, ko vedo, da dobro opravljajo delo. Premišljena notranja oprema naredi delovni dan lažji in prijetnejši.

Če podjetje daje velik poudarek ergonomiji in zdravstvenim vprašanjem, ustvarja tudi varnost, ki je privlačna za delovno mesto. Delodajalec, ki skrbi za fizično delovno okolje, je bolj privlačen za visokokvalificirane posameznike, ki se prijavljajo na nova delovna mesta.

Ljudje v skladišču
Boljša ergonomija je dolgoročna naložba in ni vam treba storiti vsega naenkrat, izboljšate jo lahko postopoma. Naložba v dobro delovno okolje je naložba v uspeh podjetja.
Peter Gunnarsson, vodja kategorije industrije pri AJ Products

Bolezni mišično-skeletnega sistema - pogost vzrok zdravstvenih težav, povezanih z delom

Najpogostejša z delom povezana zdravstvena težava v EU so mišično-skeletna obolenja. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu opredeljuje mišično-skeletna obolenja kot poškodbe telesnih struktur, kot so mišice, sklepi, kite, vezi, živci, hrustanec, kosti in lokaliziran obtočni sistem. Glede na poročilo "Z delom povezane mišično-skeletne motnje: razširjenost, stroški in demografija v EU" več kot polovica delavcev v EU poroča o mišično-skeletnih motnjah. Negativnih učinkov mišično-skeletnih obolenj ne smemo podcenjevati.

Vedno se lahko obrnete na nas za nasvet, kako ergonomsko optimizirati svoje delovno mesto.

Naredite oceno tveganja

Prvi korak k izogibanju težavam je raziskati različne delovne naloge in nato opraviti oceno tveganja. Preverite aktivnosti, kot so dolgotrajno stanje, dolgotrajno sedenje, monotoni gibi in dvigovanje težkih predmetov. Preverite tudi osvetlitev in raven hrupa. Vključite zaposlene. So strokovnjaki za vsakodnevne delovne postopke. Postavite vprašanja, kot so: Katere delovne naloge predstavljajo največja tveganja za zdravje? Ali imate dovolj znanja o ergonomskih delovnih praksah?

Ne bojte se prositi strokovnjakov za zdravje pri delu in ergonomijo za pomoč, da dosežete najboljše možne rezultate. Ko so tveganja za zdravje ugotovljena, je čas za spremembo delovnega okolja za izboljšanje ergonomije. Različne delovne naloge zahtevajo različne vrste orodij.