Ergonomija - kaj je to

Kaj je ergonomija?

Ergonomija je vse pogostejši koncept na delovnem mestu; ki vpliva na naše vsakdanje življenje. Ergonomsko delovno mesto lahko pomaga preprečiti slabo fizično zdravje, poveča dobro počutje zaposlenih in spodbudi produktivnost. Z uporabo pravega pohištva in opreme skupaj z razumevanjem dobrih delovnih položajev lahko pomaga preprečiti telesne bolečine. Ključ do dobre ergonomije je upoštevanje fizičnih, duševnih in socialnih dejavnikov ter individualne situacije vsakega posameznika. Ampak, kaj ergonomija sploh pomeni?

Ergonomija pomeni celovit pristop

Koncept ergonomije je bil dolgo omejen na opis odnosa med ljudmi in izdelki. To je še vedno pomemben vidik in veliko je funkcionalnih in ergonomskih izdelkov, ki polepšajo vsakdanje življenje, kot so stoli za aktivno sedenje. Toda ergonomija vključuje veliko več kot to. Gre za celostni pogled na delovno mesto: načrtovanje in prilagajanje tako fizičnega okolja kot samega dela osebju. Enako velja za tiste, ki pogosto delajo od doma.

Ali želite sedeti in telovaditi hkrati?
Ženska, ki stoji na podlogi proti utrujenosti za pisalno mizo, ki je nastavljiva po višini
Dvižna pisalna miza MODULUS
459,00 €
ženska, ki sedi na ergonomskem uravnoteženem stolu in dela za svojo mizo
Balansirni stol ACTON
142,00 €

Upoštevajte individualne razlike

Ergonomsko delovno mesto je prilagojeno ljudem, ki tam delajo in ne obratno. Uspevamo, ko naše delovne razmere ustrezajo našim fizičnim in psihološkim potrebam. Bistveno je upoštevati individualne razlike v fizični moči in velikosti ali, na primer, sposobnosti ravnanja z informacijami. Na podlagi teh razlik lahko nato načrtujete in organizirate naloge, orodja in celotno delovno mesto na bolj ergonomski način.

Diagram, ki prikazuje, kako pravilno sedeti za mizo
Dvižna miza v garaži
Pisalna miza s svetlo sivim zaslonom, ki absorbira zvok
Namizna svetilka poleg prenosnika
Ženska sedi na pilates žogi za mizo in klepeta s kolegom

Povzetek

Ta članek razlaga koncept ergonomije. Poleg razumevanja pravilnih delovnih položajev in podpore ergonomskih pripomočkov gre pri ergonomiji pri delu za načrtovanje in prilagajanje delovnega okolja in delovnih metod glede na potrebe posameznika. Dobra ergonomija zahteva celovit pristop, ki vključuje varne tehnike dviganja, dobro ergonomijo, ergonomijo svetlobe, kognitivno ergonomijo, tveganja ponavljajočih se obremenitev, pomen rednega in raznolikega gibanja itd.

Pogosta vprašanja kupcev

Ergonomija je preučevanje človeškega telesa v povezavi z okoljem, kot je delovno mesto in prilagajanje delovnega okolja za zmanjšanje tveganja obremenitev in poškodb telesa.
Pisarniški prostor je možno prilagoditi uporabniku z nastavljivim pisarniškim stolom in po višini nastavljivo mizo. Naj bo tudi dovolj prostora za noge in zadostna oddaljenost od računalniškega zaslona.
Sedeti morate tako, da bo vaš hrbet popolnoma podprt s pisarniškim stolom, stopala naj bodo na tleh, komolci pod kotom 90° na namizju in vrh zaslona v liniji z vašimi očmi. Najbolj idealno je, da pogosto menjate položaj sedenja in izmenjujete sedenje in stanje.
Pri sedečem delu je bistveno, da v delovnik vključimo gibanje v obliki mikropavz, odmorov za vadbo in sprehodov za kosilo.
Pogosti vzroki za poškodbe zaradi obremenitve v pisarniškem okolju so ponavljajoči se monotoni gibi pred računalnikom ali nezdrav delovni položaj.
Beseda ergonomija izhaja iz grške besede ergon, kar pomeni delo, in nomos, kar pomeni zakon ali pravilo.
Nenaravni delovni položaji lahko v najslabšem primeru povzročijo poškodbe zaradi obremenitve in kronične mišično-skeletne težave.