V službo se peljite s kolesom – za boljše počutje

V službo se peljite s kolesom – za boljše počutje

V zadnjih letih je prevoz s kolesi vse bolj priljubljen. Dajanje prednosti kolesu namesto avtomobila ni dobro le za okolje, ampak tudi odličen način za izboljšanje vašega zdravja. Toda kako dobre so prednosti in kako lahko kot delodajalec naredimo kolesarjenje v službo realno možnost?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da smo vsak dan aktivni vsaj 30 minut. Ker veliko ljudi to težko stlači v svoje zaposleno življenje, bi lahko bila vožnja s kolesom v službo in nazaj idealna rešitev! Kolesarjenje v službo lahko izboljša našo kondicijo za do 7 %, odvisno od prevožene razdalje. Ko kolesarimo z enakomernim tempom, porabimo približno 400 kalorij na uro. Poleg tega se povečata dihanje in metabolizem ter zmanjša tveganje za bolezni srca.

Bolje za vas - prijaznejše do okolja

Z odločitvijo za kolo namesto avtomobila ne izboljšamo le lastnega zdravja, ampak tudi zmanjšamo svoj ogljični odtis. Vožnja na kratke razdalje ima lahko velik vpliv na okolje. Študije kažejo, da so okolju najbolj škodljivi zagon avtomobilskih motorjev in prvih nekaj kilometrov, ki jih prevozimo. Kolesarjenje na teh krajših potovanjih lahko pomeni večjo razliko, kot si morda mislite. Seveda kolesarjenje vso pot v službo morda ni praktična rešitev. Zakaj ne bi raje kolesarili do avtobusne ali železniške postaje in tako prekinili potovanje?

Ustvarite priložnosti za zaposlene, da uporabljajo svoja kolesa

Kako lahko delodajalec olajša delo tistim, ki kolesarijo? Prvi korak je zagotoviti varno parkiranje koles ob delovnem mestu. Stojala za kolesa ali kolesarnice so idealne za to! Garderoba s pralnicami, omaricami in klopmi bo omogočila zaposlenim, da se očistijo in na novo oblečejo oblačila. Nekatera podjetja zaposlenim celo ponujajo izposojo koles ali električnih koles – kar je odličen način za spodbujanje dobrega počutja delavcev in okolja.